ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΡ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κορυφώθηκαν με πρωτοβουλία της Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας και τη συνδρομή της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας, της Μητέρας Γης και της Τροχαίας Κατερίνης την Κυριακή 21/9/2014 (Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο) οπότε οι πολίτες της Κατερίνης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια διαφορετική εικόνα στο κέντρο της πόλης.
 Από τις 10:00 έως τις 15:00, χάρη στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας, πεζοί και ποδηλάτες έκαναν «κατάληψη» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τους  γέμισαν με χρώματα και μουσικές, απαλλάσσοντάς το, για κάποιες ώρες, από τους θορύβους των μηχανοκίνητων και τα καυσαέρια. Παιδικές φωνές, κουδουνάκια ποδηλάτου, μουσική  και γέλια ηχούσαν στους δρόμους μπροστά, μέσα και γύρω από την πλατεία Ελευθερίας. Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2014 ήταν «οι δρόμοι μας, η επιλογή μας» (our streets, our choice) εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της ποιότητας ζωής καθώς και στο πως μπορούμε να διευκολύνουμε την συνύπαρξη των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων, σύνθημα που οι συμμετέχοντες τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο.
Στις 11:30 πραγματοποιήθηκε συμβολική ποδηλατοπορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης προβάλλοντας το πάγιο αίτημα των ποδηλατών για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων. Πλήθος κόσμου συμμετείχε με ασφάλεια, χάρη στην αξιέπαινη προσπάθεια των ανθρώπων της Τροχαίας Κατερίνης. Παιχνίδια και δραστηριότητες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τους συλλόγους για τα μικρά και μεγάλα παιδιά. Τεράστια χαρτόνια απλώθηκαν στο δρόμο και οι μικροί δημότες ζωγράφισαν την πόλη των ονείρων τους.
Τα διάσπαρτα πανό με μηνύματα «θέλουμε ποδηλατόδρομους», τα κρεμασμένα ποδήλατα σε κολώνες και ένα μεγάλο αναλόγιο με χαρτί όπου οι συμμετέχοντες έγραφαν τις επιθυμίες τους για μια άλλη Κατερίνη, η μουσική επένδυση του Dj Atma και η παρουσίαση του Γυμναστηρίου Magic ήταν οι τελευταίες πινελιές σε έναν διαφορετικό Κυριακάτικο πίνακα της πόλης μας.
Κατά την διάρκεια της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιήθηκε πληθώρα δράσεων από την Ποδηλατική Από-Δραση. Από τη Δευτέρα 15/9 έως την Πέμπτη 18/9, τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας επισκέφτηκαν Δημοτικά σχολεία της πόλης ενημερώνοντας τους μαθητές τους για τα οφέλη και τη σωστή χρήση του ποδηλάτου. Την Παρασκευή 19/9, οι μαθητές των Δημοτικών επισκέφθηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής όπου τα μέλη της Ποδηλατικής Από-δρασης τους έδειξαν, με τρόπο διαδραστικό, πως να οδηγούν σωστά το ποδήλατο. Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο, σε περίπτερο που είχε στηθεί στην Πλατεία, μέλη της Ποδηλατικής Από-Δρασης μοίραζαν έντυπο υλικό προς τους ποδηλάτες, ενημερώνοντάς τους για τα υποχρεώσεις τους στο δρόμο. Ενημερωτικό φυλλάδιο διανεμήθηκε, επίσης, σε ποδηλάτες και οδηγούς Ι.Χ. στους δρόμους της πόλης το απόγευμα της Πέμπτης 18/9.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν το απόγευμα της Κυριακής με το 3ο  Ποδηλατικό Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού, μια διοργάνωση που έγινε πλέον θεσμός. Ποδηλάτες κατά κύματα όργωσαν την πόλη, ψάχνοντας τους κρυμμένους γρίφους που θα τους οδηγούσαν σταδιακά στο θησαυρό, υπό την επίβλεψη των διοργανωτών της Ποδηλατικής Απόδρασης.
Καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, η φαντασία και δημιουργικότητα όλων των εθελοντών απέδειξε, για άλλη μια φορά, πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τόσο χρόνος όσο και τρόπος.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές και συμμετέχοντες και δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες του. Και του χρόνου με υγεία και ποδηλατόδρομους!
Εκ του Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: