Φτιάξτε μόνοι σας Βιολογικά εντομοκτόνα

Αντιμετωπίστε τα ενοχλητικά έντομα χωρίς χημικά! Τα σπρέι γενικά θεωρούνται επιζήμια για το περιβάλλον καθώς περιέχουν υλικά που καταστρέφουν το όζον. Η ιδέα βιολογικών εντομοκτόνων που δεν θα περιέχουν χημικά αν και φαντάζει ουτοπική είναι εφαρμόσιμη. Μπορείτε να απομακρύνετετε τα ενοχλητικά έντομα από τα φυτά σας αλλά και από το χώρο σας εύκολα χωρίς να καταστρέφετε το περιβάλλον. Ας δούμε ορισμένα βιολογικά εντομοκτόνα που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και ιδέες για να κατασκευάσετε μόνοι σας τα δικά σας εντομοαπωθητικά.
Βιολογικά εντομοκτόνα στα ράφια
Η Ροτενόνη είναι φυσικό εντομοκτόνο και παράγεται από τις ρίζες των φυτών Derris spp, Lonchocarpus spp και Tephrosia spp. Καταπολεμά κυρίως έντομα όπως μελίγκρες, κάμπιες, μύγες και άλλα. Σημαντικό είναι πως δεν είναι τοξική για τις μέλισσες, αλλά είναι πολύ τοξική για τα ψάρια. Ενδείκνυται να ψεκάζεται απογευματινές ώρες καθώς διασπάται πολύ εύκολα στον ήλιο.
Το φυσικό Πύρεθρο παράγεται από το τυπικό φυτό χρυσάνθεμο και άλλα συγγενή του είδη. Θεωρείται εντομοκτόνο επαφής και είναι άκρως δραστικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλά μασητικά και μυζητικά έντομα. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου είναι πως αποικοδομείται σύντομα, σε φυσικές και αβλαβείς ουσίες.
Η Αζαδιραχτίνη παράγεται από το δένδρο Azadirachta indica ή Νιμ (Neem). Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δεν είναι τοξική για τα ωφέλιμα έντομα εκτός και ανα αυτά τρέφονται με φυτικούς ιστούς.
Φτιάξτε μόνοι σας
Μπορείτε να παρασκευάστε μόνοι σας ένα φυσικό εντομοκτόνο για τα λουλούδια και τα λαχανικά σας με υλικά που θα βρείτε στο ψυγείο ή σε σουπερ μαρκετ χωρίς να φοβάστε για τα τοξικά κατάλοιπα. Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τέσσερις απλές «συνταγές» εντομοκτόνων.
Σπρέι με σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα δυνατό φυσικό τοξικό απωθητικό, ικανό να αποθαρρύνει αρκετά έντομα. Για να ετοιμάσετε το εντομοκτόνο θα χρειαστείτε δύο ποτήρια νερό, ένα κεφάλι σκόρδο, και λίγα γαρίφαλα, τα οποία περνάτε στο μίξερ. Το αφήνετε για μία ημέρα και στη συνέχεια προσθέτετε αρκετό νερό. Μπορείτε να το βάλετε σε ένα δοχείο σπρέι και να ψεκάσετε απευθείας στα φύλλα των φυτών σας.
Σπρέι αλευριού
Μπορεί να ακούγεται περίεργο όμως ένα μείγμα με αλεύρι μπορεί να αποβεί αρκετά ωφέλιμο για τα φυτά σας. Ρίξτε δύο με τέσσερα κουτάλια σούπας αλεύρι σε ένα κιλό ζεστό νερό, ένα κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή τριμμένο πράσινο σαπούνι και ανακατέψτε τα καλά. Η σκόνη του αλευριού γίνεται μια κολλώδες ουσία, που δουλεύει σαν μια κολλώδες παγίδα για τα έντομα ή το έντομο την τρώει και ενεργεί στα πεπτικά τους μέρη.
Τσάι με τσουκνίδα
Η τσουκνίδα μπορεί να γίνει ένας άριστος σύμμαχος των φυτών σας. Αφού κόψετε προσεκτικά φορώντας γάντια λίγα φύλλα τσουκνίδας, μπορείτε να τα ρίξετε σε ένα δοχείο με νερό. Στη συνέχεια το αφήνετε τουλάχιστον για μια εβδομάδα για πάρει το νερό τις ουσίες των φύλλων. Το εντομοκτόνο σας θα είναι μετά από λίγο έτοιμο για χρήση.
Εντομοκτόνο σπρέι ντομάτας
Τα φύλλα της τοματιάς περιέχουν απωθητικές ουσίες για πολλά έντομα. Τρίψτε φύλλα ντομάτας και προσθέστε νερό. Αφήστε το μείγμα για μία ημέρα και στη συνέχεια προσθέστε κι άλλο νερό διαλύοντας το μείγμα στο μίξερ. Το σπρέι σας είναι έτοιμο για ψέκασμα.


.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: